24 - 25 November 2017

Brown Cup & Tarnovo Stars

Veliko Tarnovo

Organized by Brownteam

    • 25 November2017
Tarnovo Stars
middle distance
Belyakovetc
    • 26 November 2017
Brown Cup
middle distance
V. Tarnovo - Poligona
    • 26 November 2017
Brown Crazy Run
running show
V. Tarnovo - Poligona

Интервю със Станимир Беломъжев

Нямаше как сред интервюираните да не попадне и най-успелият ни и най-преуспяващ ски-ориентировач на България. Няма да цитираме успехите му тук, защото са толкова много, че ще счупим интернет, а който не е запознат с тях, бързо да се запознае и чак след това да чете интервюто :-)

tacho2

Станимир Беломъжев победител на Brown Cup 2009

1. Taчо, въпреки, че си професионален състезател в ски-ориентирането, почти винаги вземаш участие в Браун Къп. За нас е чест. Коя „кафява купа“ ти хареса най-много?

За мен, най-якото състезание беше миналата година. И мисля, че голяма заслуга имаше и подходящият район. Всички минали издания бяха много добре организирани, но просто не ми допадат и харесват районите, на които трябва да си оставя кожата по храстите.

 2. Освен огромните си успехи в ски-ориенирането, лятото отделяш много време и на Маунтинбайк-ориентиране. Кое от двете предпочиташ и кое според теб има по-голям потенциал за развитие като зрителски интерес?

Не смятам, че ще изненадам някой, но предпочитам МТБО-то. Не заради друго, а защото мога да подържам добра техническа форма и през лятото. Обичам да участвам и на състезания по лятно ориентиране. Тази година смятам да участвам и на Купа „България“. От гледна точка на зрителски интерес, мисля че каквото и да е ориентирането, ако не се направи практически гледаемо, няма да може да се похвали с някакъв голям зрителски интерес. Смятам, че вече това е най-важното нещо върху което трябва да поработи както БФО, така и IOF. Колкото по-достъпни бъдем до зрителите, толкова повече те ще разберат „що за спорт сме“ и защо толкова много хора го практикуват.  

 tacho3. След многобройните успехи в ски-ориентирането, лятното ориентиране и Маунтинбайк-ориентирането, през есента на миналата година участва за пръв път и спечели Xco Adventure Cup заедно с Иван Сираков. Това е определено най-тежкото състезание, което се провежда в България, но доколко то може да затрудни професионалист и „универсален войник“ като теб?

Що се отнася до мен, не мисля, че това беше най-тежкото състезание, на което съм участвал. Имал съм много по-тежки физически състезания в ски-ориентирането и ски-бягането. Просто Адвенчъра си е Адвенчър. Това е, може би, състезание на психиката и постоянстовото, а не на издръжливостта. Да го споделиш с партьор, да преживееш множеството изненади и приятни, а може би и неприятни моменти, да нямаш представа какво ще ти предложи времето, а и картата, го прави толкова желано за участие състезание. Мисля, че с времето, това състезание ще става много популярно в България.

 4. Тренира ли специално за XCO Adventure Cup или просто те бива във всички тези неща?

Изключително много време прекарахме с Иван в тренировки за разпъване и сгъване на палатка в бивака. Изпихме и една дузина бири, които в последствие се оказаха важни за хидратирането ни. Все пак сплотяването на колектива е важна част от отборната игра. Това беше нашата тайна и мисля, че ни се получи :-)

 5. Няма как да интервюирам професионалист и да не повдигна въпроса за това, което те мотивира да продължаваш през годините, при положение, че е ясно, че ориентирането не е спорта с който, дори и на най-високото ниво, на което си ти, можеш да си осигуриш дори краткосрочното бъдеще?

Най-силното нещо, което ме мотивира е уважението, което виждам в погледа на моите приятели и конкуренти след като съм ги победил. Това те кара да продължаваш въпреки несгодите и проблемите, който преживяваш.

 6. Кои са основните начини, с които финансираш подготовката си и как се опитваш да се справиш с огромната разлика във финансите за подготовка с които разполагаш, в сравнение със състезателите от националните отбори на Норвегия, Швеция, Финландия и Русия?

Последните няколко години очаквах широка подкрепа, базирана на резултатите, които сме постигнали с моя баща. Настоящата година започнах инициатива за осъществяване на съвместна дейсност, с компании, които имат желание да ме подкрепят. Съвместната дейсност означава: активно презентиране на дейността на спонсора от мен и съдействие за постигане на неговите търговкси цели, и респективно – активна подкрепа на спонсора в моята подготовка за постигане на моите цели – а именно подготовка на елитно ниво.

Считам, че това е честно отношение, което изцяло отговаря на моите разбирания за взаимоотношенията с хората.

7. Стига сме говорили за пари, а малко и за чара на ориентирането. С изявите си на световното първенство по ски-багяне тази година (проведено само седмица след Световното по Ски-О), показа, че имаш възможности да бъдеш най-добрия ни състезател в ски-бягането при малко по-целенасочена подготовка. Какво успява все пак да те задържи в ски-ориентирането?

За да стигна нивото на елитен ски-бегач ще са ми необходими поне 2-3 години целенасочена подготовка, а и бюджет 5-10 пъти по голям от този с които разполагам в момента. Да, все са ски и все са писалки, но почти всичко приключва с това. Ски-ориентирането е много по динамичен, емоционален, ИНТЕЛИГЕНТЕН спорт и точно това е и чара, който ме кара да се занимавам с него.  

8. При положение, че си толкова мултифункционален спортист, мисля, че залозите при букмейкърите за победа за теб на Brown Crazy Run, ще са много малки. Какво мислиш за подобен тип състезания?

Все още не съм взел крайно решение дали ще участвам на Crazy-то, но ще ви призная, че адски много ме съблазнява. Миналата година мисля, че беше „малко“ брутално с шипките и къпините, които трябваше да се прескачат. Надявам се тази година да предложите тежко краткотрайно физическо състезание, с различни по характер препяствия, на които да се тестват всички качества на спортистта и да не се налага да си разпаряме телата. Сигурен съм, че това ще бъде най-зрелищното и забавно състезание за мен.

Автор: Иван Димитров

Go to top